U doet zelf de registratie:
Uw installateur registreert de zonnepanelen als service voor u:
U kunt de registratie van uw zonnepanelen niet zelf doen en vraagt dit aan de netbeheerder:
Een installateur wil meerdere elektriciteitsopwekkers (bijvoorbeeld nieuwbouw) in één keer registreren:
Er worden steeds meer elektriciteitsopwekkers - zoals zonnepanelen - aangesloten op het elektriciteitsnet. Om goed in te kunnen spelen op de energiestromen, hebben de beheerders van het Nederlandse elektriciteitsnet inzicht nodig in deze elektriciteitsopwekkers. Het tijdig registreren draagt bij aan de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet.
Daarnaast is het registreren van uw elektriciteitsopwekker wettelijk verplicht volgens de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving. Deze wettelijke verplichtingen staan in artikel 40, vijfde lid, van Verordening (EU) 2017/1485 (de System Operation Verordening).
Bekijk voor meer informatie de pagina ‘Wat doen we met uw gegevens?’.
De landelijke en regionale netbeheerders hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de beschikbaarheid en onderlinge uitwisseling van relevante gegevens - zoals energieaansluitingen en elektriciteitsopwekkers - te garanderen. Dit is nodig voor:
Zie ook de vraag ‘Wat gebeurt er na de registratie?’ op deze pagina. Of bekijk voor meer informatie de pagina ‘Wat doen we met uw gegevens?’.
U vindt de gegevens op de factuur of handleiding van de zonnepanelen of andere elektriciteitsopwekkers. Of neem contact op met uw installateur. De klantenservice van uw netbeheerder heeft deze gegevens niet.
Bekijk de afbeelding met uitleg. voor meer informatie over het meternummer.
Let op: bij oudere meters (Ferraris meters) is het soms nodig de letters V, N, R of E als laatste teken in de reeks van 6 te gebruiken, ondanks dat dit niet op uw meter staat. U gebruikt dan 5 cijfers en daarna een van deze letters. Lukt het niet om de koppeling met uw meter te maken? Neem dan contact op met uw netbeheerder.
Bij zonnepanelen maken we onderscheid in de capaciteit van de omvormer(s) (uitgedrukt in kiloWatt ofwel kW) en de capaciteit van de panelen (uitgedrukt in Wattpiek ofwel Wp). Bij andere elektriciteitsopwekkers, zoals een windmolen, gaat het alleen om de capaciteit van de opwekker uitgedrukt in kW.
Let op dat u de goede waarde in kW invult: 1300 W is bijvoorbeeld 1,3 kW.
Zie voor de maximumcapaciteit de factuur of handleiding van de zonnepanelen of andere elektriciteitsopwekkers. Of neem contact op met uw installateur. De klantenservice van uw netbeheerder heeft deze gegevens niet.
Het wijzigen van uw registratie is mogelijk via ‘Mijn Overzicht’. Ga in ‘Mijn Overzicht’ naar ‘Mijn Elektriciteitsopwekker’.
Het herstellen van uw wachtwoord doet u via EnergieLeveren.nl. Klik op ‘Inloggen’ en vervolgens op ‘Wachtwoord vergeten’. U ontvangt dan een e-mail met een link. Via die link kunt u een nieuw wachtwoord aanmaken.
Na de registratie wordt per aansluiting (EAN-code) vastgelegd:
Uw netbeheerder kan zo een inschatting maken hoeveel elektriciteit ongeveer wordt teruggeleverd aan het net. Daar kan dan rekening mee worden gehouden bij de verdeling van de energie over het elektriciteitsnet.
U bent wettelijk verplicht deze gegevens te registreren. Uw energieleverancier kan besluiten geen teruglevering/saldering toe te passen, wanneer u hier niet aan voldoet.
Dit kunt u niet ongedaan maken. U registreert dan de verwijderde opwekinstallatie weer als zijnde een nieuwe opwekinstallatie. Daarbij hanteert u de ingebruiknamedatum van de oude opwekinstallatie.
De opwekinstallatie is dan niet meer gekoppeld op het betreffende adres en ook niet meer zichtbaar voor de aangeslotene.
U kunt hier geen subsidie aanvragen. Voor meer informatie over het aanvragen van subsidie kijkt u op:
Mocht u nog vragen hebben, bekijk dan de website van uw netbeheerder of energieleverancier.
Op deze website registreert u de elektriciteitsopwekker. Voor vragen over terugleveren/salderen kunt u de website van uw netbeheerder of energieleverancier bezoeken.