energieleveren.nl
installatie aanmelden

Veel gestelde vragen

Heeft u problemen met het registreren van uw productie-installatie? Hiernaast staan de meest gestelde vragen. Ook uw installateur kan u advies geven. Of neem contact op met uw netbeheerder.

Netbeheer Nederland

Welke productie-installaties moeten worden geregistreerd?

Registratie is van belang voor alle consumenten en bedrijven die zelf energie leveren met een productie-installatie. Dit geldt voor zonnepanelen, HRe-ketels, warmtekrachteenheden, windturbines, biomassa-installaties en kleinschalige waterkrachtcentrales.

Hoe gaat de registratie in zijn werk?

U kunt uw productie-installatie registreren via deze website. In sommige gevallen doet de installateur of leverancier dit voor u. Hij kan u ook adviseren bij de registratie. Na registratie krijgt u een bevestigingsbrief van uw netbeheerder.

Ik wil mijn productie-installatie vervangen, uitbreiden of beëindigen. Moet ik dit registreren bij energieleveren.nl?

Bij vervanging of beëindiging kunt u de oude installatie eerst afmelden bij energieleveren.nl en vervolgens de nieuwe installatie aanmelden. Bij uitbreiding hoeft u alleen de nieuwe installatie aan te melden, de huidige installatie blijft eveneens geregistreerd.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De netbeheerder gebruikt uw gegevens om het elektriciteitsnet optimaal te beheren. De netbeheerder heeft hiertoe een wettelijk taak. De netbeheerder stelt gegevens over productie-installaties beschikbaar aan (overheids)partijen op basis van een wettelijke vordering. Hiernaast zal de netbeheerder niet herleidbare geaggregeerde informatie als open data publiceren. Een netbeheerder doet dit om bijvoorbeeld informatie te geven over het aantal zonnepanelen in Nederland. De netbeheerders ondersteunen met het delen van deze informatie de energietransitie.

Wat is een EAN-code?

Dit is een specifieke code die de netbeheerder hanteert voor elke aansluiting op het elektriciteitsnet en gasnet van Nederland. De EAN-code is doorgaans gekoppeld aan uw postcode. Daarnaast krijgt iedere geregistreerde productie-installatie automatisch een eigen EAN-code.

Waar vind ik het vermogen van mijn installatie?

Het vermogen van uw installatie staat vermeld op de verpakking of de productspecificaties. Dit wordt doorgaans aangeduid in kilowatt (kW) of wattpiek (Wp).

Waar vind ik het bouwjaar van mijn installatie?

Het bouwjaar van uw installatie staat doorgaans vermeld op de verpakking of de productspecificaties. Als u het bouwjaar niet weet, vul dan het jaar van ingebruikname in.

Welke browsers zijn geschikt voor de website?

De website kan gebruikt worden door onderstaande browsers:

NB: Indien u niet de meest recente versie van de webbrowser gebruikt, raden wij u aan de compatibiliteitsweergave te gebruiken t.b.v. een correcte weergave.